60 års jubileet i 1917

60 års jubileet i 1917

 

I 1917 var Fjeldets Bataljon 60 år gammel, og sesongen begynte godt med mellom 70 og 80 soldater på linje hver søndag.


Men først 7 dager før stiftelsesdagen ble bestemt å markere jubileet. 

En festkomité ble i hui og hast nedsatt; Peder Møller (sjef 1875), Olai B. Knudsen (sjef 1880), Bernt Wefring (sjef 1902), Severin M. Knudsen (soldat i 1880-årene) og Bernhard Jensen (sjef 1899). Jubileumsårets sjef Johan Østensen og 1. kompanisjef Ansgar Møller tiltrådte også komiteen.

En skulle tro at det nærmest ville være en umulig oppgave å arrangere jubileum med bare en ukes tid til forberedelser, men Festkomiteen klarte det – og det til og med med glans!


22. mai 1917 falt på en tirsdag, men det spilte ingen rolle.  Jubileet skulle feires på dagen. Sjefen skriver i beretningen: ”Paradepladsen var smykket lik en 17. mai, ja litt mer”. I motsetning til hva vi er vant til i dag, så stilte gamlekarene på Pitterhaugen og bataljonen i Tevannshollet sammen med musikken. Klokken 18:00 marsjerte korpset fra Tevannshollet til Pitterhaugen, og defilerte forbi den oppstilte gamlegarden med alle de gamle fanene. Her ble det holdt en rekke taler for korpset hvoretter gamlekarene overrakte jubileumsgaven: to splitter nye trommer.  ”Damerne i Fjeldet” festet en stor bukett roser i fanen.

Deretter defilerte gamlekarene forbi bataljonen før alle marsjerte ned til Øvregatens skole hvor det vanket brus og kaker til guttene – servert av skjønne fjeldsmåtøser (og noen litt eldre….).  Sjefen skriver: ”Disse damer maa have Korpsets største tak for alt hvad de gjorde som beviste at ogsaa damene er glad i korpset og gjerne vild være med og hjelpe”.

Etter avslutning på Pitterhaugen, marsjerte offiserer og gamlekarer til Svenneforeningen, hvor Festkomiteen hadde laget til jubileumsseksa. Denne beskrives som meget vellykket.  Ekstra stor lykke gjorde det at Nygaards Bataljons offiserer troppet opp i full uniform for å gratulere. Til festen innløp der også en rekke telegrammer, som ble opplest under stor jubel.  Som denne måneds ”godbit” bringer vi ett av disse telegrammene.