Historieboken Marsjtakt i smitt og smau

Image

Fjeldets Bataljon og Foreningen Fjeldgutten har nå gleden av å presentere boken Marsjtakt i smitt og smau
Forfatteren, Jostein Sørensen, gir oss her en unik historiefortelling om strøket Fjeldsiden og buekorpset Fjeldets Bataljon.

Foruten Fjeldets Bataljons historie, er bokens første 247 sider viet byhistorie, med hovedvekt på strøket Fjeldsiden. Totalt har boken 814 sider, og mer enn 400 bilder og illustrasjoner.

Bergensavisen omtaler boken som «Ingen vanlig bok og et solid stykke dokumentasjon av hverdagen på Fjellsiden.»

Bergens Tidende skriver: «Boken hans er så mye mer enn en buekorpsbok. Her er det byhistorie og lokalhistorie for hele strøket med svært mange bilder. Han omtaler kirkene, skolene, butikkene, kallenavnene og originalene som bodde der.
Og det med en enorm fortellerglede. Det er morsomme episoder der du møter de slagferdige madammene og de tidige typene

Tor Sponga, tidligere tegner i Bergens Tidende og selv gammel fjeldgutt, har beriket boken med flotte tegninger, og som vi betegner som rene kunstverk. Disse illustrasjonene er laget spesielt for boken.

Boken er inndelt i 8 deler, og i første del tar forfatteren deg med på et streiftog i strøkets historie. Her du får et godt innblikk i byutviklingen fra byens grunnleggelse og opp gjennom tidene. Dette er også godt illustrert gjennom historiske kart, tegninger og sjeldne fotografier.

I bokens andre del kan du lese om folk og bosetting i området, og det er gitt en fyldig beskrivelse og fortegnelse over handel og håndverk som har vært drevet i strøket. Videre er det spennende tema som "Gjennom smitt og smau" og "Dagliglivets sorger og gleder".

I den tredje delen finnes fortellinger fra tidligere tider, skrevet av bl.a. bataljonsstifteren Georg Gjertsen, andre fjeldgutter og folk som har vokst opp i dette gamle strøket. Du kan lese om livet i gaten, på skolen, og om idrettslagene i strøket.

De siste delene av boken er viet Fjeldets Bataljons historie, og har også en oppslagsdel.

Jostein Sørensen har lagt ned et enormt arbeid gjennom mange år med kildegranskning, fremskaffing av illustrasjoner, og skriving av boken. Du vil oppdage at han er en formidler i særklasse, og resultatet er et fremragende bokverk, til stor glede for leserne. Han har tidligere også utgitt historiebøker for andre buekorps.

Marsjtakt i smitt og smau burde være uunnværlig for alle som på en eller annen måte har tilknytning til  strøket, historieinteresserte og bergenspatrioter. Eller kanskje du kjenner noen som kan ha interesse av boken, og du ønsker å gi den i gave?

Prisen er sterkt subsidiert takket være støtte fra Bergen kommune og private støttespillere.
Det første opplaget av boken tilbys til kun kr 499,-
Gratis levering i bergensområdet.

Har du ennå ikke sikret deg et eksemplar av boken, kan du enkelt bestille den her.

Du kan lese flere artikler om boken her.

 
Utdrag fra boken:
Fjeldets Bataljon er ett av Bergens eldste buekorps, med tilhold i en av byens eldste bydeler – Fjeldet – eller Fjellsiden om man vil.
Mens Bergen i 2020 kan feire at det er 950 år siden kong Olav Kyrre grunnla byen, er buekorpset Fjeldets Bataljon, med sine 163 år, langt yngre. For en barne- og ungdomsorganisasjon er dette likevel en imponerende alder. Ingen annen barne- og ungdomsorganisasjon i Norge er eldre enn buekorpsene i Bergen.

Denne boken du nå holder i hånden forteller bataljonens spennende historie fra stiftelsen en maidag i 1857 og frem til i dag. Men ikke bare det; også historien til det strøket den hører til i blir grundig beskrevet. Her får vi høre om middelalderens Bergen, byens gradvise ekspansjon og bosettingen oppover Fjellsiden, og utviklingen i strøket frem til våre dager. 
 
Butikkene i smitt og smau blir omtalt, likeledes barns lek i de samme smauene, de forskjellige barnelekene fra gammel tid, og hvordan det var å vokse opp i en gammel bydel som Fjeldet. De mange idrettslagene i strøket er heller ikke glemt – flere av dem utgått fra Fjeldets Bataljon, så som Norrøna og Trane. Her får de sin historie.

Sammen med et rikholdig og unikt billedmateriale, kart og andre illustrasjoner fremstår denne boken ikke bare som en buekorpsbok, men også som en ekte bergensbok og et bidrag til Bergens rike kulturhistorie.