Buekorps finnes ingen andre steder i verden enn i Bergen by. Først og fremst er buekorps en lek for barn og unge i Bergen, med tradisjoner tilbake til 1850-årene.
De første buekorpsene ble stiftet etter inspirasjon fra byens borgervæpning, som hadde sin glansperiode på 1800- tallet.
Borgervæpningen fungerte som byens heimevern på den tiden. De hadde tilhold på Engen, hvor de marsjerte og hadde sine øvelser.
Fjeldets Bataljon ble stiftet på planen utenfor Øvre Fjeldsmug 10 en dag i midten av mai 1857. Mer om bataljonens historie kan du finne her.
Med sine flotte uniformer, rifler, sabler og trommer, marsjerer buekorpsene rundt i hvert sitt strøk av byen hver eneste vår.
Det er også dette utenforstående ser - et tidsfordriv for den kommende generasjon. Men Fjeldets Bataljon er ikke bare en lek uten mål og mening. Og nettopp dette er en av årsakene til at vi fremdeles er en viktig kulturbærer for byen.
For de yngste medlemmene, som stort sett er de såkalte soldatene, vil nok buekorps fortone seg kun som lek og fornøyelse. Men for de som har vært med noen år og har blitt offiserer, betyr det også oppgaver og ansvar.
Hva betyr så dette for oss i Fjeldets Bataljon?
En lærerik interesse
Fjeldets Bataljon er en sunn fritidssyssel for gutter. Tidligere var aldersgrensen 9 år, men korpset har åpnet for at gutter kan begynne det kalenderåret de begynner på barneskolen. M.a.o., de eldste i barnehagen kan begynne.
Guttene lærer etter hvert å være selvstendige, pålitelige og høflige. Vi driver ikke på noen måte med opplæring i ordets forstand. Men ved å delta i bataljonen gjennom barne- og ungdomstiden, vil de som oftest få tilført egenskaper som toleranse, ansvar, fellesskapsfølelse, selvtillit og mestring.
Dette er verdifulle egenskaper som skulle være vel verd å ta med seg videre i livet. Det er guttene som går i Fjeldets som selv bestemmer over bataljonen og har ansvaret for å administrere den.
Bataljonens høyeste organ er Rådet, som består av offiserene og underoffiserene. Tidligere aktive (gamlekarene) kan ikke være rådsmedlemmer. Guttene velger selv sine offiserer, og fordeler de forskjellige tillitsvervene mellom seg, som kasserer, sekretær, materialforvalter osv. De får god trening i møtekultur, organisasjonsdrift, økonomisk forvaltning og ledelse generelt.
Dette innebærer at de lærer seg å ta ansvar og overholde forpliktelser. På denne måten blir de tilført anvendelig og hensiktsmessig kunnskap som gir dem en solid plattform som gode og nyttige samfunnsborgere.
Les også: Informasjon til nybegynnere