Sesongavslutning med faneoverrekkelse

 

Lørdag 7. juni stilte bataljonen opp på Pitterhaugen for siste gang i år. Denne sesongavslutningen hadde også noe ekstra å by på - nemlig en faneavsløring.
(Foto fra 2007)


Gamlekarene marsjerte fra Tevannshollet sammen med musikken. Og musikken var en enslig trompetist. Dessverre hadde musikkorpset, som var bestilt i ekstra god tid, meldt avbud i tolvte time. De kunne imidlertid avse nevnte trompetspiller. Han gjorde til gjengjeld en strålende god innsats - og vi må bare konstatere at denne løsningen, alt tatt i betraktning, fungerte svært bra. Med seg hadde gamlekarene fanen fra 1908 og den nye fanen som skulle overrekkes. Gamlekarene sang som vanlig bataljonens marsj da de marsjerte inn på Pitterhaugen, akkompagnert av trompeten. Det var en stilig bataljon som hadde tatt oppstilling, og ganske mange foreldre og tilskuere var til stede for å overvære de tradisjonelle seremoniene som skulle finne sted.

Sjefen ønsket velkommen, og sa at det i tillegg til de vanlige avslutningsseremoniene skulle finne sted en ekstra stor begivenhet denne dagen. Og som du sikkert har forstått, dreide det seg om overrekkelse av den nye fanen.
Seremonien var nøye forberedt.

Gamlekarerne som har utgjort fanekomiteen er Jostein Sørensen og Stein Erik Aasbø. Sistnevnte bar frem den nye fanen ved overrekkelsen, og Jostein Sørensen holdt avsløringstalen. De som hadde bidratt med finansiering og det praktiske arbeidet ble behørig takket.

Gamlekarene Johan Linde og Arne Tvedt Olsen har stått for selve finansieringen, ekteparet  Astrid og Per-Jørgen Jacobsen, og Jørgen Hopland fra Uniformspartner har utført og muliggjort det håndverksmessige arbeidet. En stor takk og hyllest ble overbrakt til disse engasjerte og entusiastiske bidragsyterne. Fanen ble sakte rullet ut, og vi kunne alle konstatere at den var like praktfull som vi hadde håpet den skulle være. Ikke det av vi var overrasket over selve motivet. Byvåpenet på rød silkeduk har jo vært vårt kjennemerke på alle fanene siden 1897. Hvis du har lest "Fjeldets Bataljons historie" her på nettsiden, vet du allerede at Fjeldets var første korps ut med brodert fane så tidlig som i 1908.

Da den nye fanen var avslørt, ble fanesangen avsunget, og fanekomiteen bar fanen frem til sjefen. Sjefen kommanderte deretter fanegarden frem, og overleveringen ble dermed endelig gjort.

Så kom et av de største høydepunktene. Parade for den nye fanen. Faneoffiser Daniel Kjelby fikk æren av å utføre dette helt spesielle oppdraget. Og han fullførte en meget stilig parade, verdig den nye fanen.

Foreningsformann Frode Mæhlum trådte frem og takket alle som hadde vært behjelpelig med å skaffe fanen til veie, og sjefen holdt deretter bataljonens takketale.

Fulgt av tonene fra trompetisten, ble "nystemten" avsunget, og med gamlekarene i

spissen ble det marsjert en stor runde rundt i strøket for å vise frem den nye fanen.

Vel tilbake på Pitterhaugen, ble det utdeling av diplomer, statuetter, hederlig, ordener og pokaler etter velkjent mønster. Vi vil komme tilbake med en liste som viser hvem av de aktive som fikk tildelt hva.

I de senere år har vi lagt merke til at en ny tradisjon har oppstått. Nemlig at alle som får tildelt førsteårsdiplom eller hederlig (fille), blir kalt frem og får overrekkelsen på lik linje med ordensridderne og pokalvinnerne. Selv om det er en uskreven regel i buekorpsverden at man ikke skal forandre på tradisjonelle etiketter, er dette etter manges mening en mer korrekt måte å hedre også disse guttene på.

Vel tilbake på Pitterhaugen, overrakte sjefen blomsterbuketter til personer blant gamlekarer og foreldre som hadde gjort seg ekstra bemerket i år, før 1. kompanisjefen tradisjonsmessig holdt talen for sjefen.

Deretter fikk sjefen ordet, og med en følelsesladet tale takket han for seg.

Adjutanten forlot dernest som vanlig sjefen, og fant sin plass ved siden av 1. kompanisjefen, før det ble defilert det rutinemessige antall runder til ære for den avtroppende sjefen. Så ble det, også etter gammel tradisjon, avholdt overlevering av sjefssabelen til1. kompanisjefen, før sistnevnte ledet bataljonen ned til Nedre Fjeldsmug for å takke for i år.

Men, som de fleste vel har fått med seg, har vi jo ikke riktig avsluttet sesongen ennå. Avantgarden, vår danske samarbeidspartner, kommer jo på gjenvisitt allerede 30 juni.

Bataljonen skal bo sammen med Avantgarden på Åsane Folkehøgskole når de gjester Bergen, frem til 7. juli. Ja, riktignok med unntak av to dager, da de sammen reiser til Førde for å overvære den årlige musikkfestivalen der.

Det er lagt opp til et spennende program de dagene som tilbringes i Bergen. Blant annet skal det bli båttur, besøk på VilVitesenteret og Akvariet, tur til Fløien, Brann-kamp på Stadion, og som nevnt turen til Førde. Her blir det mye gøy å glede seg til.

For deg som går i Fjeldets Bataljon er det moro å vite at det er vi som har de aller største opplevelsene, og du kan virkelig glede deg over at du går i det riktige buekorpset.